+421 (0)31 552 26 50 szsdunstreda@gmail.com slovenská verzia

Szakversenyek

Péntek 13-án elsősegély-nyújtási verseny iskolai fordulója

Szakversenyek

Nálunk nem babonásak a diákok és a tanárok sem. Április 13-án szerveztük meg az elsősegély-nyújtási verseny iskolai fordulóját. A 2. és 3. osztályos tanulók csapatai mérték össze tudásukat a verseny elméleti részében és különböző helyzetekben. Újjáélesztésben, háztartási-, sport- és iskolai balesetekben a másodikosok közül legjobbnak bizonyult Mária Szolgay, Viktória Horváthová, Jessica Markusová csapata. A harmadikosok kategóriájában a legtöbb pontot Viktória Kissová, Renáta Szabóová, Andrea Zakálová és Krisztína Mészárosová érték el.

A győztes csapat képviseli az iskolát majd a kerületi versenyen és a legügyesebbek pedig partneri iskolánkban Frýdek-Místekben.

Ismét elhoztuk a közönségdíjat

Szakversenyek

2018. március 21-én zajlott  6. alkalommal az egészségügyi középiskolások konferenciája Besztercebányán. A mi iskolánkat Klaudia Baroková III. ZAB S és Claudia Kukumbergová IV. ZAB S osztályos tanulók képviselték, akik egy ritka veleszületett gyermekbetegséggel a Hirschsprung kórral foglalkoztak előadásukban.

Az előadást és a saját tervezésű felvilágosító füzetecskét azon szülőknek állították össze, akiknek gyermekük ebben a betegségben szenvednek. Ezt a rendellenességet a vastagbél vagy a végbél falában levő idegvégződések hiánya okozza. A receptorok nem érzékelik a felgyülemlett széklet nyomását a bélfalon, s így nem indul el a székelési reflex. A hiányos beidegzésű bélszakaszon nincs a bélsarat kifelé juttató mozgás és ennek következtében az érintett szakasz mögött a széklet pang, a bél jelentősen kitágul, úgynevezett megacolon keletkezik. Gyakran a végbél környékén van a beteg bélszakasz. Azt a bélszakaszt, melynek beidegzése hibás, műtétileg el kell távolítani és a teljes gyógyulás 90 százalékos. Előadásukban külön kitértek a szülők feladataira, amit a helyreállító műtétig el kell, hogy sajátítsanak annak érdekében, hogy a beteg gyermekről megfelelőképpen tudjanak gondoskodni.

A diákok előadás módjukkal, szakmai felkészültségükkel és az általuk készített tartalmas, ízléses egészségnevelő füzetecskéjükkel megnyerték a szlovákiai egészségügyi iskolákat képviselő tanárok és diákok szimpátiáját.

20180325_061416

 

MEGÉRDEMELT ELSŐ HELY

Szakversenyek

2017. április 5-én zajlott az 5. szlovák egészségügyi középiskolások konferenciája Besztercebányán. A mi iskolánkat egy harmadikos diák, Claudia Kukumbergová képviselte, aki a Helyes etetés szabályait dolgozta fel nyelészavaroknál.

A választott téma nagyon igényes volt, mivel a nyelészavar különböző okokból alakulhat ki. A gyógyítás és az ápolás individuális hozzáállást igényel. Az általános szabályokat a beteg etetésénél nem volt egyszerű feladat kialakítani. A szakirodalom és a szaktanárok konzultációja alapján sikerült mindezt megtennünk. A prezentáción kívül összeállítottunk egy tanítási segédeszközt, mely segítségével sikeresen készíthetjük fel a segédápolókat, egészségügyi asszisztenseket és a gondozókat a nyelési zavarokkal küszködő betegek etetésére.

A 16 prezentációból a mi prezentációnkat nyilvánították a legjobbnak. Nemcsak a szakmabelieknek tetszett, hanem elnyertük a közönségdíjat is.

Örülünk a győzelemnek, és annak is, hogy hozzájárultunk a nyelészavaros betegek ápolásának minőségi ellátásához.

És végül itt vannak a szabályok:

  1. Fowler-helyzetbe való ültetése a betegnek, amely a félig ülőhelyzetnek felel meg.
  2. Elvégezni a száj higiénéjét, amely elősegíti a nyálképződést és nyelési ingert vált ki.
  3. Az ételt minden esetben kisebb darabokra kell felszeletelni.
  4. Nem szabad egyszerre különböző állagú ételeket adni.
  5. Etetésnél az egészségügyi dolgozónak egy magasságban kell lennie a beteggel – szemmagasságban.
  6. Minden falatnál figyelni kell, hogy képes-e a beteg megenni, illetve a következő falatot akkor kell adni, mikor már az előzőt lenyelte.
  7. Rendszeresen ellenőrizni kell a szájüreget, hogy nem e halmozódik fel az étel a szájban.
  8. Nem szabad az etetés alatt beszélgetni a beteggel – növeli a félrenyelés kockázatát.
  9. A folyadékot pohárból kell itatni a beteggel.
  10. Evés után minimum 30 percig meg kell tartani a Fowler-pozíciót, hogy ne következzen be regurgitáció (az étel visszakerülése a gyomorból a szájba hányás nélkül).

Az idén taroltunk a Középiskolai Szaktevékenységek versenyén

Szakversenyek

Az idén is bekapcsolódtunk a Középiskolai Szaktevékenységbe. A verseny az Oktatásügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által támogatott, középiskolások számára szervezett szakmai megmérettetés. A verseny iskolai, kerületi és országos fordulóból áll. Az idén a kerületi fordulót a Nagyszombati Ipari Iskola (Stredná priemyselná škola, Trnava) szervezte meg 2016. április 8-án.

Tovább →