+421 (0)31 552 26 50 szsdunstreda@gmail.com slovenská verzia

ISKOLÁKBAN MÉG MINDIG VAN ÉRDEKLŐDÉS A KÖZÉPISKOLAI SZAKTEVÉKENYSÉG IRÁNT

A 2016/17-es iskolaévben a 39. alkalommal rendezték meg a középiskolai szaktevékenység kerületi fordulóját Galántán. Iskolánk diákjai három témában mérkőzött meg: biológia, egészségügy és farmakológia szakterületen.

Biológia szakon Szombathelyi Kitti és Polák Denis prezentálta a témáját: A velőcső genetikai defektusai a fejlődésben. A munka az egyik leggyakoribb velőcsöves hiányossággal foglalkozott. Ezek a hiányosságok veleszületett betegségeket okoznak, melyek hatással vannak azokra a szövetekre, amelyekből kifejlődik a gerincvelő és az agy. Anencefálió (a gyermek nem kifejlődött aggyal születik meg) akkor alakul ki, mikor a velőcső felső része nem tud bezáródni (a terhesség 23. és a 26. napján). Ennek következménye az agy, a koponya és a bőr nagy részének hiányzása. A betegség oka nem ismert. Feltételezett ok lehet a folsav alacsony bevitele a terhesség alatt, illetve a környezeti hatás. Az anancefália 10 000-ből 1 esetben alakul ki. A diákok a munkájukban megmutatták, hogy milyen hatással van a genetika és a környezet negatív hatása a betegségre.

Miroslava Henešová és Szalay Tibor Egészségügy és farmakológia szakon mérkőztek meg, és a felfekvéssel mint ápolástani problémával foglalkoztak. Feltérképezték a felfekvések előfordulást az egészségügyi és szociális intézményekben a Nagyszombati kerületben. Válaszokat kerestek azokra a kérdésekre, hogy miért keletkeznek ezek a felfekvések, és hogy elérhetőek-e mindenkinek az egészségügyi segédeszközök, akiknek szüksége van rájuk. A kutatás során megfigyelték, hogy az embereknek nincs elegendő információjuk az egészségügyi- és szociális intézményekben, hogy miként lehetne hatékonyan kihasználni az egészségügyi eszközöket, nem tudják, hogy milyen arányban téríti meg az egészségügyi biztosító mindezt.

Claudia Kukumbergová és Nagy Gábor új, illetve újra felfedezett gyógymódot mutattak be a krónikus sebek gyógyításánál – a legyek lárvájával való gyógyítást. A mi évszázadunkban ez a gyógymód újdonság, de az őseink hatékonyan használták a sebek gyógyítására. Egy példán keresztül mutatták be, mikor is nyolcéves krónikus sebet sikerült begyógyítani a jobb alsó végtagon. A videón a résztvevők láthatták, hogyan tenyésztik ezeket a legyeket mesterséges körülmények között, hogy készítették elő a lárvákat és hogyan helyezik a sebbe és végül hogyan ápolták a sebet. Annak ellenére, hogy a téma nagyon érdekes és színvonalas volt feldolgozva, mindez csupán a 4. Helyezésre volt elég a szoros versenyben.