+421 (0)31 552 26 50 szsdunstreda@gmail.com slovenská verzia

Sikeres pályázaton túl – AMIKOR A TETTREKÉSZSÉG ÉS A TAPASZTALAT TALÁLKOZIK

A Dunaszerdahely Város Önkormányzatának és iskolánk hosszú éves gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően ebben az iskolai évben sikeresnek mondhatjuk Húsvét szebb környezetben megvalósult pályázatunkat. Igaz, a pályázat befejező aktivitása nem az említett ünnep előtt zárult, tekintettel az időjárási és járványügyi helyzetre, hanem a Föld napján.

A városháza által meghirdetett pályázaton, mint egészségügyi iskola azzal a céllal pályáztunk, hogy diákjainkat a szakmai felkészítésén kívül útravalóul egyéb értékeket is adjunk. Az idősek tisztelete, a generációk közelebb hozása, az idősekkel való együttműködés, a két generáció megértése, a környezetvédelem, a környezetünk szépítése és nem utolsó sorban az iskola és a helyi idősek otthona kiváló kapcsolatának megőrzése volt a cél.

A Föld napján diákjaink egy kis kertészkedésre invitálták meg az idősek otthona lakóit, hogy közösen a szép tavaszi időben rendbe tegyék az otthon körüli zöldövezetet. A diákok tanáraik kíséretével a fizikai erőnlétüket és a pályázati pénzből vásárolt növényeket adták a környezet szépítő akcióhoz, míg az idősek inkább tapasztalatikkal a virág nevelésben járultak az akció sikerességéhez. A délelőtt folyamán mindenki gazdagodott valamivel, amíg az idősek a fiatalság tettre készségét látták, szívesen emlékeztek vissza a fiatalságukra, közben megmutatták, hogy hogyan kell szakszerűen elültetni a növényeket és közben megmozgatták testüket és lélekben egy kicsit megfiatalodtak. Addig a diákok észre sem vették, hogy közben megtanulták, hogy hogyan kell gondozni a növényeket, hogy mennyire szükségünk van az idős emberek tapasztalatára és az egymás iránti tisztelet és megbecsülés fontosságára.

Reméljük, hogy a sok sikeres pályázatok, mint például az Együtt egymásért, Egészségtükör, Életet az éveknek, Stop hátgerincferdülés! Légy fitt! és Minden perc számít – Segíts! után jövőre is lesz lehetőségünk, hogy szebbé és tartalmasabbá tegyük idős polgáraink napjait hasonló formában.