+421 (0)31 552 26 50 info@szsds.sk slovenská verzia

A KORONAVÍRUSRÓL RÖVIDEN

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk diákjainkat és szüleiket a koronavírusról, a megelőző intézkedések értelmezéséről és az egyén felelősségteljes hozzáállásáról a vírus terjedésének megakadályozása céljából.

Mi a koronavírus?

Az első koronavírusokat 1960-as években izolálták, egy megfázásban szenvedő beteg orrüreg váladékában.  Az embert hét ismert fajuk tudja megfertőzni. A koronavírusok többnyire madarakat és emlősöket fertőznek. Önálló életre nem képesek, mivel vírusok. A koronavírus a gazdasejtben élősködik és elkezd saját enzimet termelni, majd bonyolult folyamatok után összeáll az új vírus. A vírus sérülékennyé válik az alkoholtartalmú  fertőtlenítőszerek használata után. Nem hatásos a védekezés, ha alkoholt fogunk fogyasztani megelőzés képen. Sőt a nagymértékű és tömény alkoholfogyasztás gyengíti az immunrendszert és még inkább hajlamosak leszünk a fertőzésekre. Csak az alkohol alapú kézfertőtlenítők nyújtanak biztonságot!

Mik a tünetek?

A fertőzést követő negyedik-ötödik napon jelentkezik a magas láz, fejfájás és száraz köhögés. Majd a száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. Lassan kialakul a tüdőgyulladás is.

Kik a veszélyeztettek?

A gyerekek, az idősek, a gyengült immunrendszerűek, illetve a krónikus betegségben szenvedők, akik fizikailag is le vannak gyengülve.

Mi a lappangási idő?

Lappangási időnek vagy inkubációs időnek nevezzük azt az időszakot, amikor az egyén találkozott a fertőzés forrásával, a szervezetbe jutó kórokozók elszaporodnak és megindul a szervezet védekezése is. A koronavírus esetében ez 2-14 napig tart.

Mi az epidémia?

Az epidémia szó járványt jelent. Egy adott területen, egy adott idő alatt a fertőző megbetegedések száma. A közegészségügyi központok figyelik a fertőzések számát regionálisan és országosan, a bejelentett újabb esetek regisztrációja alapján. Minden fertőző betegség diagnosztizálását az érintett orvos köteles bejelenteni. Ebből kiderül, hogy a közegészségügyi hivatal adatai hitelesek, minden más adat hiteltelen.

Pandémiáról beszélhetünk?

A pandémiáról akkor beszélünk, hogyha a fertőző betegség okozta járvány egy vagy több kontinenst is érint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést. Sajnos, ismét használni kell az új koronavírusnál a pandémiát, ugyanis 2020.március 12-én hivatalason bejentették.

Milyen megelőzési intézkedések hasznosak és mi a céljuk?

Ez a betegség cseppfertőzéssel terjed és megtámadja az alsó és később felső légutakat. A leghatékonyabb módszer a védekezésre az alapos kézmosás, és az alkoholos fertőtlenítés, a helységek gyakori szellőztetése. A fertőzőnek hitt személy maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Amennyiben gyanú merül fel, hogy nem egy sima megfázásról van szó, hanem esetleg fertőzött személlyel volt személyes kontaktusban az egyén, akkor is elkülönítve maradjon otthon az illető.

 Ki lehet potencionális fertőzött?

Az, aki olyan országban és annak olyan régiójában járt, ahol a fertőzés ki volt mutatva, vagy olyan személlyel érintkezett, aki ezeken a helyeken járt és nem kell, hogy a betegség tünetei megjelenjenek az egyénen. Tehát, akinél gyanú áll fent, hogy fertőzött lehet, felelősségteljesen viselkedjen embertársaival szemben, önkéntesen vonuljon karanténba 14 napra, ha nem jelentkeznek rajta a betegség tünetei 14 nap után fellélegezhet, nem fertőződött meg.

Mi a karatén?

Más néven vesztegzár vagy járványügyi elkülönítés. Egy behatárolt hely, ahol a fertőzött személyek, állatok mozgása csak az adott territóriumon belül lehetséges, azért hogy a fertőző betegségek vagy kártevők továbbterjedését megakadályozzák. Hivatalosan karantént járványügyi központ rendelhet el. Önkéntesen is karanténba vonulhat az egyén, akinél az a gyanú áll fent, hogy elkaphatta a vírust, de ő, mint tudatos állampolgár, aki szem előtt tartja polgártársai védelmét és a közösség érdekeit elvonul a külvilágtól.

A hivatalosan elrendelt karatén esetében a szociális biztosítóba beadott ideiglenes munkaképtelenség (PN) papíron feltüntetve a nem a betegség kódja lesz, hanem a karatén. A gyermekeknél, azoknál is, akik még nem betegek lehet igényelni a szociális biztosító által támogatott  hozzátartozó-ápolási támogatást (OČR).

A legtöbb intézkedés arra irányul, hogy az emberek minimálisan kerüljenek személyes kontaktusba egymással, így kisebb annak kockázata, hogy az esetleges fertőzött személyekkel kontaktusba kerüljenek. Ezekkel az óvintézkedésekkel lehet sajnos csak meggátolni a vírus terjedését. Itt hangsúlyozom, hogy a felsőoktatási és középiskolai intézményekben, valamint néhány alapiskolában elrendelt szünet a szó klasszikus értelmében nem is szünet, hanem az oktatás nem személyes jelenléten alapul, hanem az interneten keresztül, a diák otthonában valósul meg.  Vagyis a diákok kötelessége, hogy tartózkodjon otthon és tanárai instrukciói alapján tanuljon. A diák feladata, hogy folyamatosan figyelje az iskolai információs rendszert (edupage) és tanárai instrukciói szerint értelmezze a tananyagot. A szülők feladata a gyermekeik ellenőrzése, hogy otthon tartózkodnak-e és számukra is fontos, hogy tudatosítják, hogy ez nem egy rendkívüli szünet és számukra nem a egy jól jött plusz szabadság. Ne utazzanak rendkívüli szabadságra! Mindannyiunk kötelessége a vírus terjedésének megakadályozása!

Még nem tudjuk, hogy hazánkban milyen méreteket ölt a vírus okozta következményeket, de rajtunk is múlik, hogy mekkora lesz a koronavírus okozta egyéni és társadalmi veszteségek nagysága.