+421 (0)31 552 26 50 szsdunstreda@gmail.com slovenská verzia

Érettségizők figyelem!

A szóbeli érettségikre május 25-e és június 13-a között kerül sor az ország több mint 600 középiskolájában – erről Branislav Gröhling  oktatásügyi miniszter tájékoztatott tegnap. Ez azonban nem érinti egyformán az ország több mint 40 ezer végzősét.

A minisztérium úgy döntött, idén minden diáknak az adott tantárgyból az év végi jegyei átlaga határozza meg a végső osztályzatot. Az utolsó két tanév félévi jegyei is beszámítanak az átlagba. Az 1,5-ös, a 2,5-ös, a 3,5-ös és a 4,5-ös átlag lefelé kerekítődik.

A végső jegyről május 12-ig kell értesíteni a diákokat, három napjuk lesz eldönteni, megelégednek-e a jegyükkel. Ha elégedetlenek és inkább javítanának, akkor május 15-ig értesíteniük kell az iskolát.

Szintén május 7-ig kapnak határidőt a diákok arra, hogy eldöntsék, szeretnének-e érettségizni a szabadon választott tantárgyakból. Ha úgy döntenek, a körülményekre való tekintettel inkább csak a kötelező tárgyakat szeretnék az érettségi bizonyítványukban tudni, szintén írásban kell értesíteniük az iskolát.Ha ezt nem teszik, a Közegészségügyi Hivatal által meghatározott, szigorú óvintézkedések mellett vizsgáznak.

A javasolt jegyekkel elégedetlen diákok akár egy videókonferencia keretei között is leérettségizhetnek, ha erre adottak a körülmények. Fontos, hogy a végzősöknek maximum két nap alatt az összes tárgyból le kell érettségizniük, de a lehető legjobb az lenne, ha egy nap alatt letudnák a vizsgákat.

Ha nem megoldható az interneten keresztül történő vizsgáztatás, a Közegészségügyi Hivatal útmutatója szerint kell megtartani az érettségit. Ennek értelmében kötelező lesz a szájmaszk viselése, a kétméteres távolság betartása, a rendszeres fertőtlenítés és szellőztetés, valamint a lázmérés.

Azt, hogy pontosan mely tantárgyak értékeléseit fogják beleszámítani a végső jegybe, az igazgatók határozzák meg május 7-ig. Így tehát előfordulhat, hogy az angol nyelvből ajánlott végső jegybe beleszámítják a szemináriumra, valamint a konverzációs órákra kapott jegyeket is.

A nyolcosztályos gimnáziumok esetében szintén az utolsó négy év jegyeit veszik figyelembe, beleszámolva az utolsó két év félévi osztályzatait is.

A tavalyi iskolaévre vonatkozó pótérettségik szóbeli részére is május 25. és június 13. között kerül sor, míg az írásbelit és a központi részt szeptember 3. és 8. között írják.

A vizsgáztató bizottságok tagjainak névsora május 7-ig tisztázódik. A bizottsági elnöknek április 29-ig kell értesítenie az igazgatót, egyetért-e a kinevezésével. Ha például kora miatt a rizikós csoportba tartozik, kérheti, hogy felmentsék a kötelezettség alól.

Legfontosabb határidők

Május 7.: – a végzősöknek befejeződik a tanév, az iskola kiállítja a bizonyítványaikat;
– eddig értesíthetik a diákok az iskolát arról, hogy kívánnak-e érettségizni a szabadon választott tárgyakból;
– eddig kell véglegesíteni az érettségi tételeket.

Május 12-ig kell értesíteni a diákokat a javasolt végső osztályzatról.

Május 15-ig kell értesíteni az iskolát, ha a diák javítana a jegyén.

Május 19-ig kell meghatározni az érettségik pontos dátumát, amelyre május 25. és június 13. között kerül sor.

Június 30-ig a középiskoláknak ki kell adni az év végi és az érettségi bizonyítványt.