+421 (0)31 552 26 50 info@szsds.sk magyar verzió

Odborné súťaže

Péntek 13-án elsősegély-nyújtási verseny iskolai fordulója

Odborné súťaže
20180413_080513[1]

Sorry, this entry is only available in “Maďarčina”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nálunk nem babonásak a diákok és a tanárok sem. Április 13-án szerveztük meg az elsősegély-nyújtási verseny iskolai fordulóját. A 2. és 3. osztályos tanulók csapatai mérték össze tudásukat a verseny elméleti részében és különböző helyzetekben. Újjáélesztésben, háztartási-, sport- és iskolai balesetekben a másodikosok közül legjobbnak bizonyult Mária Szolgay, Viktória Horváthová, Jessica Markusová csapata. A harmadikosok kategóriájában a legtöbb pontot Viktória Kissová, Renáta Szabóová, Andrea Zakálová és Krisztína Mészárosová érték el.

A győztes csapat képviseli az iskolát majd a kerületi versenyen és a legügyesebbek pedig partneri iskolánkban Frýdek-Místekben.

Ismét elhoztuk a közönségdíjat

Odborné súťaže
20180321_105053

Sorry, this entry is only available in “Maďarčina”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2018. március 21-én zajlott  6. alkalommal az egészségügyi középiskolások konferenciája Besztercebányán. A mi iskolánkat Klaudia Baroková III. ZAB S és Claudia Kukumbergová IV. ZAB S osztályos tanulók képviselték, akik egy ritka veleszületett gyermekbetegséggel a Hirschsprung kórral foglalkoztak előadásukban.

Az előadást és a saját tervezésű felvilágosító füzetecskét azon szülőknek állították össze, akiknek gyermekük ebben a betegségben szenvednek. Ezt a rendellenességet a vastagbél vagy a végbél falában levő idegvégződések hiánya okozza. A receptorok nem érzékelik a felgyülemlett széklet nyomását a bélfalon, s így nem indul el a székelési reflex. A hiányos beidegzésű bélszakaszon nincs a bélsarat kifelé juttató mozgás és ennek következtében az érintett szakasz mögött a széklet pang, a bél jelentősen kitágul, úgynevezett megacolon keletkezik. Gyakran a végbél környékén van a beteg bélszakasz. Azt a bélszakaszt, melynek beidegzése hibás, műtétileg el kell távolítani és a teljes gyógyulás 90 százalékos. Előadásukban külön kitértek a szülők feladataira, amit a helyreállító műtétig el kell, hogy sajátítsanak annak érdekében, hogy a beteg gyermekről megfelelőképpen tudjanak gondoskodni.

A diákok előadás módjukkal, szakmai felkészültségükkel és az általuk készített tartalmas, ízléses egészségnevelő füzetecskéjükkel megnyerték a szlovákiai egészségügyi iskolákat képviselő tanárok és diákok szimpátiáját.

20180325_061416

 

ZASLÚŽENÉ PRVÉ MIESTO

Odborné súťaže
20170405_104327

Dňa 5. apríla 2017 sa konala 5.celoslovenská konferencia žiakov stredných zdravotníckych škôl v študijnom odbore zdravotnícky asistent v Banskej Bystrici. Našu školu reprezentovala žiačka 3. ročníka Claudia Kukumbergová s témou Zásady správneho kŕmenia pacienta s poruchou prehĺtania, prevencia aspirácie. Čítať ďalej →